fredag 30 mars 2012

varför vi firar påsk..

Påskdagen är en högtid som vi i Sverige firar första söndagen efter fullmåne efter vådagsjämningen. Det är en rörlig helg. Dem kristna firar Jesu korsfästelse och återuppståndelse. Dem minns Jesu lidande, död och uppståndelse. Denna högtid är det största inom kyrkan och viktigaste inom det kristna budskapet.
Stilla veckan börjar på palmsöndagen och slutar på påskafton. På palmsöndagen intågade Jesu i Jerusalem. Människorna där ropade "Hosianna! Välsignade vare han som kommer i herrens namn" Dem ropade och vifftade med palmkvistar.
Sedan kommer blåmåndag, en arbetsfri dag. Efter blåmåndagen kommer fettisdagen som kan infalla tidigast 3 februari och seast 9 mars. Det är den tredje dagen efter dem tre dagarna i fastlagen.
Dymmelonsdagen. I Skandinavien ersatt man metallkäpparna i kyrkklockorna med träkäppar för att få ett mer dämpat ljud för att markera att det var stilla veckan.
SKärtorsdagen var förr i tiden den dagen man kunde smälla smällare eller hitta på andra saker för att skrämma bort häxor. Namnet har med rening att göra, Jesu tvättade fötterna på lärjungarna innan måltid. Dem krstna firade denna dag att Jesu instiftade nattvarden då Jesu den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Långfredagen var den dagen då Jesu korsfästes. På påskafton tog dem ner Jesu och tvättade honom och lade honom i grottan och på påskdagen gick tre kvinnot till grottan och då var Jesu kropp borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar